حلیم گندم با گوشت گوسفندی

حلیم گندم با گوشت گوسفندی

آموزش پخت حلیم با گوشت گوسفندی رو بدید؟

حانیه Answered question 14 آبان 1400
0

حليم(هليم) از غذاهاي سنتي آش مانند منطقه خاور ميانه است که ماده اصلي آن گندم، جو يا بلغور است که در آن نوعي گوشت نيز مي ريزند. در ايران حليم سنتي را با گندم درست مي کنند و بيشتر در وعده صبحانه سرو مي کنند. گوشتي که در اين غذاي مقوي و خوشمزه به کار مي برند، هم مي تواند گوشت سفيد باشد مانند گوشت مرغ و بوقلمون و هم گوشت قرمز گوسفند يا گوساله. البته حليم غذاي ماه رمضان هم هست و اغلب آن را به عنوان افطار ميل ميکنند. هر چند تهيه حَليم آماده بسيار راحت و بي دردسر است اما قطعا طعم حليمِ خانگي را در هيچ حَليم فروشي اي نمي توان پيدا کرد.
پخت حليم فوت و فن چنداني ندارد ولي براي تهيه حليم خوشمزه آنچه که بسيار اهميت دارد داشتن صبر است چرا که گندم بايد تا حدي پخته شود و هم بخورد که تقريبا له شود که مي دانيم هر چه زمان بيشتري صرف پخت اين غذا کنيم بيشتر جا مي افتد و لذيذتر مي شود.
از آنجا که ماده اصلي حَليم، گندم سبوسدار است آن را جزو غذاهاي مقوي به حساب مي آورند. خوب مي دانيم و بارها شنيده ايم که خوردن هر نوع سبوس براي بدن به ويژه براي بهبود عملکرد سيسيتم گوارش بسيار مفيد است از اين رو حليم با گندم سبوس دار سرشار از آهن، فيبر، منيزيم، نياسين است همچنين حَليم گندم سيرکنندگي بالايي دارد و انرژي زا است. به اين دليل خوردن حليم براي زنان باردار، کودکان و نوجوانان بسيار مفيد است.
با توجه به جايگاهي که اين غذا در آشپزي ايراني دارد امروز قصد آموزش حليم با گوشت گوسفند را داريم و شما مي توانيد با جايگزين کردن هر نوع گوشت، به عنوان مثال حليم با مرغ، حليم با بوقلمون يا… درست کنيد.

dc8a4ca93f7ebe03a80d043d35c2f66bfece8893 34 - حلیم گندم با گوشت گوسفندی

چي لازم دارم:
گندم پوست کنده   300 گرم
گوشت گوسفندي   300 گرم
نمک   1 قاشق چايخوري
روغن مايع   2 قاشق سوپخوري
شکر و دارچين   به مقدار لازم
کره     به مقدار لازم براي سرو

چطور بپزم:

مرحله اول:
گندم را پس از شستن به مدت 24 ساعت با آب ولرم در قابلمه اي نسبتا بزرگ با توجه به حجم گندم، خيس کنيد.
مرحله دوم:
آب گندم خيس خورده را عوض کنيد و ظرف را روي شعله با حرارت زياد قرار دهيد. پس از جوش آمدن آب حرارت را کم کنيد. مقداري روغن مايع داخل آن بريزيد و اجازه دهيد گندم تا جايي بپزد که له شود. (هر از گاه هم بزنيد تا گندم نچسبد) براي جلوگيري از سر رفتن گندم يک قاشق چوبي بلند روي قابلمه قرار دهيد. بعد از حدود چهار ساعت که گندم کاملا پخته و له شد آن را از صافي رد کنيد تا اگر پوستي دارد جدا شود.
مرحله سوم:
گوشت را با دو پيمانه آب، يک عدد پياز چهار قاچ شده و مقداري دارچين بپزيد. پس از پخت گوشت را ريش ريش کنيد. آب گوشت باقيمانده را در ظرف گندم بريزيد.
مرحله چهارم:
پس از اينکه گندم به خوبي پخت دو ساعت قبل از کامل شدن زمان پخت حليم، گوشت را همراه نمک به گندم اضافه کنيد و در قابلمه را با پارچه تميزي بپوشانيد و آن را دم بگذاريد. در حين دم کشيدن حليم را هر از گاه هم بزنيد چرا که گوشت سريع ته نشين مي شود و مي سوزد.
هنگام سرو مقداري کره را ذوب کنيد و روي حليم بريزيد و با شکر و دارچين حليم را طعم دار کنيد. البته بعضي ترجيح ميدهند آن را با نمک سرو کنند.
پيشنهاد ميکنيم از دستور ديگر آش هاي خوشمزه مثل آش رشته، شله قلمکار و شله مشهدي هم ديدن کنيد.
نکات کليدي تهيه حليم گندم:
مقدار گندم هر قدر بيشتر باشد بايد زمان پخت بيشتري در نظر بگيريم.
اگر گندم با پوست استفاده کرديد. لازم است بعد از پخت آن را از صافي رد کنيد تا پوست گندم جدا شود.
گوشت مناسب حليم چه گوشتي است؟ گردن، سرسينه يا دنده گوسفندي مناسب‌ترين گوشت براي طبخ حليم هستند.
راز کش دار شدن حليم چيست؟ مهمترين نکته براي کش دار شدن حليم نوع گوشتي است که استفاده ميکنيد. گوشت دنده به ويژه طوري است که بعد از پخت کشدار ميشود. نکته ديگر اين است که گوشت را قبل از پخت خرد نکنيد. بعد از پخت هم آن را تکه تکه کنيد ولي چرخ نکنيد. از غذاساز نيز استفاده نکنيد. به اين ترتيب حليم کش دار و خوشمزه اي خواهيد داشت.
حليمِ بدون گوشت براي افراد گياهخوار بسيار مناسب است.
براي داشتن حَليم رژيمي بايد کره و شکر را حذف کرد و به جاي شکر، حَليم با عسل يا بدون شيرين کننده ميل کنيد.
اگر دوست داريد حَليم مقوي تري تهيه کنيد مي توانيد پس از پخت دو قاشق غذاخوري کنجد خام اضافه کنيد تا حليم با کنجد داشته باشيد.
اگر پس از پخت گندم يعني قبل از اضافه کردن گوشت اجازه دهيد آب گندم تا حدي کشيده شود و به جاي آن مقداري شير اضافه کنيد حليمِ شير خواهيد داشت.
اگر حَليم مخصوص کودک درست مي کنيد مي توانيد آن را پس از پخت از صافي رد کنيد تا کاملا يکدست شود.
براي اينکه حليمي شبيه به حليمِ بازاري داشته باشيد بايد قبل از اضافه کردن گوشت، گندم پخته را ميکس و صاف کنيد.

نوش جان

حانیه Edited answer 14 آبان 1400
0