زمان تزریق واکسن آنفولانزا
زمان تزریق واکسن آنفولانزا
بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا در ایران چه موقع است و چه کسانی نباید واکسن آنفولانزا بزنند؟
شروين شکوهي متخصص بيماريهاي عفوني و مديرگروه بيماري هاي عفوني دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي با اشاره به اينکه تزريق واکسن آنفلوانزا براي گروههاي پرخطر ضروري است، گفت: اين واکسن با دستور پزشک براي افراد در معرض خطر تجويز ميشود و در برخي داروخانههاي مورد تاييد وزارت بهداشت در دسترس اين افراد قرار خواهد گرفت و توصيه ميشود براي تزريق اين واکسن به مراکز بهداشتي و درماني مراجعه شود.
چه کساني در اولويت تزريق واکسن آنفلوانزا قرار دارند؟
او درباره گروههايي که در اولويت تزريق واکسن قرار دارند گفت: برخي افراد در مشاغل خاص از جمله افراد شاغل در سيستمهاي بهداشتي و درماني، فارغ از حيطه مسئوليتشان، در معرض آسيب هستند و بايد واکسن آنفلوآنزا را تزريق کنند.
اين متخصص همچنين افراد داراي بيماريهاي زمينهاي از جمله بيماريهاي مزمن قلبي، ريوي، کبدي، متابوليک و کليوي را نيز در اولويت تزريق اين واکسن دانست و گفت: از طرفي مصرف برخي داروها، سيستم ايمني بدن را تضعيف ميکند، به طور مشخص افرادي که تحت شيمي درماني هستند يا به واسطه انجام جراحي پيوند عضو، تحت درمان دارويي قرار گرفته اند هم با اين خطر دست و پنجه نرم ميکنند.
به گفته عضو هيئت علمي دانشگاه، افراد مسن و کودکان شش ماه تا پنج سال و افراد با شاخص توده بدني بالا (BMI) حتما بايد واکسن را تزريق کنند.
متخصص بيماريهاي عفوني با اشاره به لزوم تزريق واکسن آنفلوآنزا براي زناني که تازه زايمان کرده اند، گفت: اين افراد در دو هفته اول پس از زايمان در معرض شديد آلودگي به اين ويروس قرار دارند و از طرفي بايد مدنظر داشته باشند که براي نوزادان زير شش ماه، واکسن تزريق نميشود، در نتيجه حتما بايد از خود و نوزادشان مراقبت کنند.
چه کساني نبايد واکسن آنفلوانزا تزريق کنند؟
شکوهي در خصوص موارد منع تزريق اين واکسن، تصريح کرد: اگر به دنبال مصرف واکسن در گذشته، اختلال اعصاب محيطي رخ داده باشد، فرد از تزريق اين واکسن منع ميشود. اگر فردي به تخم مرغ حساسيت داشته باشد تحت شرايط خاص در مراکز بهداشتي و درماني امکان تزريق وجود دارد.
شکوهي در خصوص ميزان اهميت تزريق واکسن آنفلوآنزا در افرادي که به کرونا (COVID-۱۹) مبتلا شده اند، گفت: تزريق واکسن براي اين افراد ضرورتي ندارد، چراکه جزو گروههاي در معرض خطري که عنوان شد، محسوب نميشوند.
زمان طلايي تزريق واکسن آنفلوانزا در کشور
فلوشيپ بيماريهاي عفوني در بيماران پيوندي با اشاره به اينکه دو هفته پس از تزريق واکسن آنفلوانزا، ايمني لازم ايجاد ميشود، افزود: بهترين زمان براي تزريق واکسن در کشور، اوايل مهرماه تا اواسط مهرماه است چراکه اگر خيلي زود زده شود، ايمني ايجاد شده در اواخر فصل اپيدمي، از بين ميرود و اگر هم دير زده شود، ممکن است آلودگي قبل از ايمني سازي رخ دهد.
او اظهار کرد: با توجه به سن و مشکلات زمينه اي، ميزان ايمني سازي در برابر بيماري آنفلوآنزا تعيين ميشود.
واکسن آنفلوانزا تا چه ميزان ايمني در برابر ويروس ايجاد ميکند؟
متخصص بيماريهاي عفوني در خصوص نحوه توليد واکسنهاي آنفلوانزا، عنوان کرد: پژوهشگران در سازمان بهداشت جهاني با مطالعه رفتار ويروس در سال گذشته طبق اطلاعاتي که از برخي کشورها دريافت ميکند، ماهيت سال پيش روي آن را حدس ميزنند. ايران نيز جزو کشورهاي مهمي است که سويههاي ويروس را براي اين سازمان ميفرستد.
شکوهي ادامه داد: در برخي مواقع حدسهاي پژوهشگران همپوشاني بالايي با ماهيت ويروس دارد و برخي اوقات اينگونه نيست اما نکته حائز اهميت اين است که واکسن آنفلوآنزا بسته به مولفههايي از جمله سن، بيماريهاي زمينهاي و داروهاي مصرفي، بين ۳۰ تا ۶۰ درصد ايمني ايجاد ميکند. اين بدين معني است که در بهترين شرايط هم نميتواند به طور کامل شما را در برابر ويروس مصون نگه دارد و حتما پس از تزريق بايد مراقبتهاي خاصي اعمال شود.
او در خصوص عوارض اين واکسن بيان کرد: مهمترين عارضه اين واکسن ايجاد حساسيت است که البته به علت نقش سلولهاي تخم مرغ در توليد واکسن ها، توصيه ميشود اگر فردي به تخم مرغ حساسيت دارد، حتما تزريق را در مراکز پزشکي انجام دهد، چراکه عدم رعايت برخي نکات، موجب بروز اختلال در سيستم اعصاب محيطي در فرد ميشود البته اين عارضه در حدود يک بيمار به ازاي هر ميليون دز واکسن ديده شده است.
متخصص بيماريهاي عفوني افرود: آسيب به اعصاب مرکزي نيز عارضهاي است که با تزريق واکسنهاي ويروسي در قالب مقالات پژوهشي گزارش شده که بسيار نادر است.