علائم کیست سینه
بيشتر خانمها در قسمت سينه توده هايي دارند که در حالت عادي مشکلي ايجاد نميکند و به نوعي ساختار طبيعي بدن است اما در برخي موارد اين تودهها به فيبروکيستيک تبديل شده و دردسرساز ميشود. بيش از نيمي از خانمها تغييرات مربوط به اين بيماري را تجربه ميکنند و تا حدي اين تغييرات عادي است که بسياري از افراد آن را بيماري نميدانند.
کيستها، کيسههاي پر از مايع هستند که با اتساع و گشاد شدن مجرا ايجاد ميشوند. اين تودهها ممکن است نرم يا سفت باشند و با فشار دست حرکت کنند. عامل اصلي بروز بيماري_فيبروکيستيک(FCC) هنوز ناشناخته است ولي تغييرات هورمونهاي_زنانه استروژن و پروژسترون در ايجاد آن بي تاثير نيست.
علائم بيماري در افراد مختلف فرق ميکند اما برخي علائم زير شايعتر است:
• وجود توده هاي ريز در پستان؛ غالبا تراکم آن در قسمت بالا و به سمت خارج پستان بيشتر است.
• احساس درد و ناراحتي در يک يا هر دو پستان که ميتواند به طور ثابت و يا دورهاي باشد. در برخي افراد با نزديک شدن به دوره قاعدگي درد بيشتر ميشود و در برخي ديگر در تمام طول ماه درد وجود دارد.
• وجود ترشحات از نوک پستان؛ رنگ اين ترشحات ميتواند زرد، سبز، خاکستري و يا قهوهاي باشد.
• تورم و احتباس آب در سينه
شباهت علائم کيست سينه با سرطان_سينه، بيشتر خانمها را دچار نگراني ميکند. ولي جاي نگراني نيست چون بر خلاف تصور اغلب زنان، سرطان سينه معمولا درد ندارد. اين سرطان معمولا با وجود توده_در_پستان يا زير بغل، ترشح از نوک سينه يا فرو رفتگي، يا تغييرات پوست آن مشخص ميشود. براي اطمينان از سلامت و عدم ابتلا به سرطان با پزشک متخصص زنان مشورت کنيد.
پيشگيري از کيست سينه
• سيگار و کافئين مهمترين عوامل تشديد کننده کيست_سينه هستند. سيگار کشيدن را ترک کنيد و مصرف چاي و قهوه را نيز کاهش دهيد. کافئين در قهوه، چاي، شکلات و نوشابه وجود دارد.
• رژيم غذايي روزانه تان را اصلاح کنيد؛ چربي سم است بهتر است از غذاهاي کم چرب استفاده کنيد تا علاوه بر پيشگيري از اين بيماري از بيماريهاي قلبي و عروقي نيز در امان بمانيد. ماهي را جايگزين گوشت قرمز نماييد و يا مصرف آن را افزايش دهيد. مصرف نمک را کاهش دهيد، استفاده بيش از حد از نمک، احتباس آب در سينهها را افزايش ميدهد و موجب درد و تورم ميشود.
• ورزش کنيد؛ کم تحرکي، عامل بسياري از بيماريهاست. پيادهروي، سادهترين و کم هزينهترين ورزشي است که به شما کمک ميکند.
• استرس و اضطراب را از خود دور کنيد. استرس علائم بيماري را تشديد ميکند.
• ماموگرافي را فراموش نکنيد. زنان بالاي 35 سال بايد ساليانه ماموگرافي انجام دهند. بهتر است هفته اول قاعدگي ماموگرافي انجام دهيد.
در درمان بيماري از داروهاي تنظيم کننده هورمونهاي زنانه براي منظم ساختن هورمونها و داروهاي مسکن جهت کاهش درد ناشي از اين بيماري استفاده ميشود. گياه گل مغربي نيز تا حدودي در درمان اين بيماري موثر است.
با معاينه شخصي به صورت ماهيانه از سلامت سينه ها اطمينان حاصل کنيد و در صورت لمس توده و يا علائم ديگر آرامش خود را حفظ کرده و با متخصص مشورت کنيد.